top of page

På sporet af depression

Depression er en folkesygdom, der vil ramme op til 15% af den danske befolkning, og den rammer kvinder dobbelt så ofte som mænd. Desværre får rigtig mange, der har haft depression, det igen på et senere tidspunkt. Depression kan udtrykke sig på mange forskellige måder. Hver person med depression vil have en unik oplevelse af depression og en unik kombination af symptomer. Det er faktisk sådan, at to personer med depression ikke behøver at dele et eneste symptom! Hvis der er så stor variation blandt deprimerede klienter, hvorfor får de fleste den samme behandling for depression?

For at vi skal gøre behandling for depression mere rettet mod den enkelte, har vi brug for at forstå de forskellige veje, der fører til tilbagefald af depression. Hvad er det, der gør, at nogle får tilbagefald, efter at de er blevet raske, og at nogle har en vedvarende bedring? Og hvad er de forskellige specifikke veje til vedvarende bedring og tilbagefald? Dette er nogle af projektets kernespørgsmål.

 

For at besvare dette spørgsmål ønsker vi at undersøge, om stress, aktivitetsniveau (som for eksempel fysisk og socialaktivitet) og mentale evner (som for eksempel koncentration og hukommelse) påvirker, om folk bliver deprimerede igen eller ej. Vi skal også undersøge, om disse faktorer interagerer med hinanden og med forskellige depressionssymptomer (som for eksempel ensomhed og søvnløshed). På den måde kan vi identificere de forskellige veje, der fører til depression for forskellige personer med forskellige personlige træk (som for eksempel stressniveau, aktivitetsniveau og mentale evner).  Hvis vi bedre kan forstå dette, kan vi tilpasse behandlingen af depression til den enkelte person og forhindre, at folk får en ny depression.

marc-olivier-jodoin-TStNU7H4UEE-unsplash.jpg
logo__SDU_DK_116 MM.png
Lundbecklogoen.png
DeFREE.png
bottom of page